Nagykereskedelem
Facebook

Tavacska.com

Hírlevél
Szavazás
TOP termékek
Termékajánló
Látogató számláló
0
1
8
1
0
0
0

A vízinövény termesztésről

A tavi növények termesztéséről:

 

 

I. Növények csoportosítása vízigényük alapján:

 

1. Tó partjára ültethető növények

Azon növényeket sorolhatjuk ide, melyek normál nedvességi viszonyok mellett (is) érzik jól magukat. 

 

2. Nedves/nyirkos (üde) talajt kedvelő növények

Ebbe a kategóriába azok a növények tartoznak, amelyek nem élnek meg vízzel telített talajban, legjobban olyan közegben fejlődnek, amely nedves/nyirkos, de nem pang a víz a gyökérzónában. 

Számukra legideálisabb körülményeket ágyás készítésével teremthetünk: a növények ültetésére szánt helyen a talajt 30 cm vastagságban eltávolítjuk, majd egy fóliát terítünk le amit egy vasvillával perforálunk (kilyuggatunk). A földet visszatöltjük.

A fólia kissé visszatartja a vizet,  a perforáció pedig megakadályozza a víz pangását.

Ebben a kategóriában lévő növények normál nedvességi viszonyok mellett is megélnek, de fejlődésük lassabbá válik.

 

3. Mocsári növények:

Ezek a növények kedvelik a vízzel telített talajt, és néhány centiméteres vízborítást is tartósan elviselnek. Sok közülük szépen fejlődik nyirkos talajban is!

 

4. Vízinövények:

Az ide sorolt növényeknek legalább folyamatosan vízzel telített (mocsaras) körülményeket kell biztosítsunk. Legtöbbjük nagyon széles határok között képes a vízi életmódra, egészen sekély vízben vagy akár víz alá merülve is megélnek.  Tehát a webáruházban látható vízmélységek csak irányadóak, ezektől bátran eltérhetünk. A megadott adatok optimális fejlődésre vonatkoznak. A tavirózsák/lótuszok esetében  nem érdemes túlzottan növelni a vízmélységet.

Közülük sok alkalmazkodott az aszályos időszakokhoz, visszahúzódva túlélik a kedvezőtlen viszonyokat keményre száradt talajban is. (pl.: virágkáka, kétsoros vízifüzér, nád, számos sás...)

II. termesztés körülményeiről:

1. Kizárólag azokat a növényeket tartjuk állandóan vízben, amelyek csak így élnek meg. A többi növényt (tópartiakat, nyirkos talajt kedvelőeket, mocsáriakat)  "szárazon" tartjuk. Ez annyit jelent, hogy a növényeket egy nedvességet áteresztő és legyökerezést gátló szövettel borított sík területen /ágyásokban/ tartjuk, évszaktól függően pedig heti/napi gyakorisággal öntözzük. A terület egy kis része árnyékolt.

Az ilyen tartásmód lehetővé teszi, hogy különösen edzett növényeket neveljünk. 

Mivel többségében árnyékolás nélkül fejlődnek a növények, ezért nyáron (általában július közepétől)  a növények egy részének lombozata a hőség miatt kevésbé szép. Több növény ilyenkor teljesen visszahúzódik. (visszaszárad)

 

tavirózsák számára ~50 cm mélységű tavakat alakítottunk ki.

A növényeink nagy része őshonos vagy olyan helyről származik, ahol hasonlóan hideg vagy hidegebb telek jellemzőek, ezért ezeket a növényeket nem kell óvni a fagytól.

Télen a növények változatlanul a tavakban/ágyásokban maradnak, téli védelmet nem kapnak! Kizárólag a fagyérzékeny növényeket védjük: egy részük mély vízbe -fagyszint alá- kerül, másik részük pedig száraz, fagymentes helyre. A trópusiak fűtött, megvilágított helyen telelnek.

 

 

2. Ültetőközeg:

A tavirózsák kivételével minden növényt beállított kémhatású tőzeg alapú közegben nevelünk. Ez nagyon hasonlít a virágföldre, de nagy különbség van a hozzáadott tápanyag formáját tekintve. A műtrágya, ami bele van keverve szabályozottan, fokozatosan válik elérhetővé a növények számára. A hagyományos virágföld nem alkalmas vízinövényekhez, más nedvességi viszonyokhoz állítják elő, így ezt ne használjuk növényeink ültetésére! A benne lévő műtrágya teljes mennyisége elérhetővé (vízoldhatóvá) válik a növény számára ha kerti tóban használjuk fel, így megégethetjük növényeink gyökerét!

A tavirózsák agyagos földbe kerülnek.

 

 

 

A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek másolása, további felhasználása!

Webáruház készítés